Jestive ljubičice

Već vrlo dobro znamo kako cveće pozitivno utiče na nas. Kada ga unesemo u kuću, imamo taj delić prirode u zatvorenom prostoru, ali šta kada ga stavimo na tanjir? Sigurno znate da je određeno cveće jestivo, ali da li ste znali da je među njima i ljubičica? 

IMG_1236.jpg

Ljubičice su zajedno sa visibabama vesnici proleća. Svi im se jednako radujemo kad nova prolećna zelena trava prostre ljubičasti tepih, pa sve zamiriše od njih... Iako je malen i ponekad teško upadljiv, svi smo podjednako zaljubljeni u ovaj cvetak.Da li zbog njegove boje ili zbog toga što sa njim odlazi zima i temperature su prijatnije? Šta god da je u pitanju, drago nam je kada primetimo one prve koje provire. 

Ljubičice se prvenstveno uzgajaju kao ukrasno cveće, ali su i jestive, pa i lekovite! Imaju jako antibakterijsko dejstvo, pa se koriste u lečenju kašlja i problemima sa probavom. 

Kada smo kačili uputstva za jestive ljubičice na Instagramu, pitali ste nas kojeg su ukusa... Najbliže što možemo da vam kažemo je da imaju taj travnati, sveži ukus i nešto slično ukusu zelenih šljiva, ali bez kiselosti. :)  I mirišu. Ostavljamo vama da ih probate i procenite sami. 

Branje

Kada budete odlučili da idete u potragu za ljubičicama, obavezno se uputite na neki pašnjak, u park ili šumu, deo prirode koji čoveku nije baš na dohvat ruke (gde nije stigao da izgradi put ili fabriku), tako da do cvetića nisu stigli izduvni gasovi i ostali otrovni materijali. Birajte cveće koje je u punom cvatu, koje nije požutelo, uvelo, koje nisu grickale bubice ili ono koje je na bilo koji način oštećeno. Najbolje ga je brati prepodne, kad je biljka puna vode i po sunčanom danu, kada upije potrebne vitamine od sunca. 

Pranje

Ubrane ljubičice ćete potopiti u hladnu vodu sa sirćetom (na oko 300ml vode, jedan čep sirćeta) i držati oko pola sat do sat vremena. 

Spremanje

Mi smo za vas pripremili salatu sa ljubičicama, kao i mafine.

Osim toga, možete praviti marmeladu, žele, sladoled, dodavati raznim salatam, mesu, krompiru, pirinču, sosevima, prelivima... Uostalom u sve što vam padne na pamet. :)

Takođe možete koristiti zelene listove ljubičice i pripremiti ih kao španać.

Uživajte u proleću!