Bambusove četkice za zube

IMG_1440.jpg

Mnogo godina učeni smo da je jako bitno prati zube, koliko puta i kada je najbolje vreme za to, ali niko nam nije objasnio koliko konvencionalne četkice i paste za zube nisu dobre za nas. Isto tako govorili su nam da se četkice treba menjati na, otprilike, svaka 3 meseca ili ukoliko smo bolesni, odmah nakon upotrebe, što je uzrokovalo još veću potrošnju i stvaranje plastičnog otpada... Vremenom su nastale i lepe, šarene četkice, jer je potrebno da nam se sve ulepšava, da nam sve što posedujemo bude lepše i veće. Tako su počele da se proizvode velike četkice sa debelim drškama, što je ponovo povećalo proizvodnju plastike i plastični otpad.

Jedino za šta možemo iskoristiti četkice jeste za ribanje po kući, ali jednom ih, svakako, moramo baciti, i... šta onda? Opet će završiti na otpadu, na nekom zemljištu ili u vodama... 

IMG_1443.jpg

Kako plastika nije bio razgradiva i ne može se koristiti za fosilno gorivo, svaki delić plastike koji je do sada proizveden je još uvek negde na Zemlji u svom prvobitnom obliku. Iako su četkice za zube tek mali deo priče o plastici, možemo delovati malim koracima. 

Šapnućemo vam gde možete kupiti četkice sa bambusovom drškom - Altereko!

Nešto detaljnije o proizvodima reći će nam Jana:

 Proizvodnja plastike utiče na stvaranje efekta staklene bašte i u tom procesu se ispuštaju gasovi štetni po naše zdravlje. Imajući ovo u vidu nastala je ideja za uvoz našeg prvog proizvoda - četkice za zube sa drškom od bambusa. Ovaj proizvod nije 100% prirodan jer su vlakna napravljena od najlona koji ne sadrži Bisfenol A (BPA). BPA se koristi prvenstveno u proizvodnji polikarbonatne plastike od koje se prave plastične flaše za vodu i sokove, flašice i cucle za bebe, četkice za zube i drugo. Uz određene reakcije mogu da ispuštaju gasove u količinama koje su štetne za naše zdravlje. Drška je od 100% bambusa. Nakon upotrebe može  da se odstrani na neku zelenu površinu ili da se reciklira na veliki broj načina, na primer mogu da se čiste neke ivice ili da se drška zasadi u vazu sa cvećem.
I četkice i kutije se proizvode u Kini, baš tamo gde raste naš glavni materijal, Moso bambus. 
Vlakna Altereko četkica su napravljena od Dupont najlona, plastike, što znači da ne mogu da se biorazgrade. Ona jesu od sintetičkog materijala ali pre bacanja mogu da se iskoriste na više načina! Kada želite da promenite četkicu, vlakna mogu ili da se odstrane kleštima (kako bi se drška sačuvala)  ili da se koriste u neke druge svrhe - na primer: za čišćenje površina kojima je inače teško pristuptupiti.  

IMG_1422.jpg

Proizvode možete pronaći na 

Instagramu: @altereko.rs

Sajtu: www.altereko.rs

Osmeh OrasiComment