Spelta Jokić

U daljoj potrazi za zdravom hranom i malim porodičnim proizvođačima, naišli smo na divnu porodicu Jokič! Da bi smo vam približili šta za njih znači spelta, pričali smo sa Milošem i Tijanom Jokić, koji nam dolaze iz Ravno Sela. 

Ovako počinje njihova priča:

Mi se bavimo proizvodnjom i preradom spelte. Pre 7 godina smo, još kao momak i devojka, odlučili da napustimo život u gradu (Novom Sadu) i da se oprobamo u zajedničkom životu na selu. Kao što vidite, i dalje smo tu, na selu, koje nam je pružilo mogućnost da se bavimo ovim poslom. 

Spelta Jokić je nastala sasvim spontano i neočekivano. Odlučili smo da na jednom parčetu zemlje posejemo speltu za naše potrebe, ali da bismo uopšte i mogli da je koristimo bio nam je potreban mlin koji smo morali da kupimo. S obzirom da je potreba za zdravijom ishranom, a konkretno za speltom sve više rasla, odlučili smo da naš tada skroman proizvod ponudimo tržištu, iako smo bili svesni da je konkurencija velika. I zato je najveće pitanje bilo kome ponuditi proizvod, jer ono jedino što smo mi tada mogli da ponudimo je bilo samo brašno (dva tipa). U tom prvom koraku nam je mnogo pomogla jedna grupa na fb-u. Prva reklama i neverovatan broj porudžbina. Količina koju smo prvobitno posejali za naše potrebe za godinu dana, potrošila se u roku od 2 meseca. I tako je sve počelo...

Sada u ponudi imamo 16 vrsta proizvoda: dva tipa brašna (od celog zrna i meko), griz, mekinje, zrno, pahuljice, 7 vrsta posnih testenina (taljatele, špagete, spirale, makarone, školjke, pipe rigate i rezance za supu), dve vrste beskvasnog hleba (običan integralni i sa semenkama i začinima) kao i pivo od spelte.

Ono što naše proizvode čini posebnim je sam način proizvodnje od početka do kraja, u kome se koriste samo prirodni materijali i procesi. Pored toga se trudimo da krajnjem potrošaču uvek isporučimo svež proizvod proizveden u prethodnih 1-3 dana.
Baš zbog toga ne bismo mogli da izdvojimo posebno nijedan proizvod, jer se svaki ističe po nečemu, a pogotovo visokim kvalitetom.

Uzimajući u obzir današnji ritam života, zdrava i izbalansirana ishrana je neophodno sredstvo za ostvarenje kvalitetnijeg života. 

Možete ih pronaći na:

Instagramu http://www.pictame.com/user/spelta.jokic/3968246418

Facebook-u https://www.facebook.com/spelta.jokic/

IMG_1209.jpg

Mi smo za vas spremili nekoliko recepata sa njihovim proizvodima:

Speltini hlebići

Speltine palačinke sa kokosom i borovnicama