Sigurno? Tristo posto!

Danas vas upoznajemo sa predivnim ljudima, koji su, kao i mi, veliki zaljubljenici u prirodu i domaću trpezu. Iza Tristo posto! stoje dve porodice - Cerović i Nemat, koji sa velikom ljubavlju proizvode domaći med i rakiju. 

IMG_1707 - Copy.jpg

Razgovarali smo sa Vladom, Ljiljom, Filipom i Vericom.

Tristo posto! je trenutno zajednica dva mala i nezavisna domaćinstva. Jednog iz Pocerine
nadomak Šapca koji čini porodica Cerović na čelu sa Vladom i Ljiljom i drugog iz Banata, koju
čine Filip i Verica Nemet. Trenutno u ponudi imamo sirov med koji je proizvod vrednih ruku domaćinstva Cerović i pravu domaću rakiju koja je nastala u Banatu i koju su vešto ispekli domaćini kuće Nemet. No, u planu su još neki proizvodi od raznog voća koje budemo imali u ovoj sezoni.

Kako ste došli na ideju da se bavite izradom ovih domaćih proizvoda?

Pre svega, mislimo da najveći značaj ima to što smo upravo odrasli uz taj pravi domaći proizvod
iz naših bašta koje su sa posebnom pažnjom i puno ljubavi gajili naši roditelji. Pa smo onda iz te
ljubavi prema hrani i domaćim proizvodima došli na ideju da se udružimo i napravimo jedan
mali brend koji smo nazvali Tristo posto! Proizvode pravimo prvenstveno za nas pa onda i za sve
ostale koji žele i cene pravi domaći proizvod.
Naše proizvode izdvaja to što smo u prilici da ispratimo svaki deo proizodnje zaključno sa pakovanjem. A njihova posebnost je u tome što su to proizvodi pravljeni sa velikom pažnjom prvenstveno za ličnu upotrebu a viškovi su ti koje želimo da ponudimo svima ostalima koji i sami vole i cene domaće proizvode.
Ne izdvajamo ni jedan proizvod :) jer je sve rađeno sa mnogo truda i ponosa. Možemo samo da pričamo o razlikama među njima a to je svakako već na prvi pogled jasno. Medići su univerzalni dar prirode pogodan za svakoga, dok je rakijica ipak za one iskusne i odrasle koji znaju kako da se pametno sa istom odnose.

Mnogo volimo prirodu, domaće proizvode, naše baštice, vinograde i voćnjake. Jedan veliki deo
izbora na našim trpezama čine upravo proizvodi koje smo sami uzgajali. A za one koje nam
nedostaju pažljivo biramo od koga ih nabavljamo. Zbog toga se uvek obradujemo kada otkrijemo nekog malog proizvođaca pravih domaćih proizvoda i kada istog podržimo kupujući njihove proizvode.
Smatramo da je zaista važno šta i kako konzumiramo i verujemo da je svetu potrebno mnogo
više pravih domaćih proizvoda, a mnogo manje industrijske i serijske proizvodnje. Želimo da
podstaknemo i pomognemo stvaranje društva u kojem je mogućnost pravog i zdravog izbora
jedan od osnovnih standarda. Želimo društvo u kojem je kvalitet mnogo važniji od kvantiteta.
Društvo u kojem je domaćin titula koja se nosi sa osmehom i ponosom na licu.
Živimo u zemlji koja poseduje ogroman domaćinski potencijal i još veće bogatstvo zdravih i
prirodnih proizvoda. A današnji svet interneta i lakoća umrežavanja otvaraju mogućnost da sve
to bude vidljivo i dostupno svima. Mi u tome vidimo priliku za zdraviji i bolji kvalitet života što
je ujedno i vizija ovog projekta. A krajnji cilj, da povežemo što više ovakvih malih, nezavisnih
proizvodjača sa svima nama koji želimo kvalitet pre kvantiteta.

 

Imali smo divnu priliku da probamo njihov bagremov, lipin i suncokretov med, kao i rakiju od breskve, dunje i šljive. 

IMG_1729.jpg

Veliki smo zaljubljenici u med i vredne pčelice i uvek u kući imamo zalihe pravog proverenog domaćeg meda. Ranije nismo znali da prepoznamo apsolutno nikakvu razliku između različitih vrsta meda, ali vremenom smo naučili da ih razlikujemo... njihovu boju, ukus i miris. Tako je svaki med priča za sebe, a ovi dragi i vredni ljudi su nam omogućili da okusimo delić njihove priče. Omogućili su nam da se priroda njihovih krajeva nađe na našem stolu. 

Pčelice skupljaju ono najvrednije oko sebe i pakuju za nas u tegle - sočan nektar i predivan miris cvetnica. Ali samo uz uslov da potpuno sarađujemo sa njima i olakšamo im sve to. Čovek je počeo da otežava njihov već dovoljno težak posao zagađivanjem okoline, sečom drveća, čupanjem "korova" i betoniranjem dvorišta... Zato se još više divimo ovakvim ljudima, koji brinu za pčelice, njihov rad i opstanak!

IMG_1723.jpg

Divna žuta boja prirodnog suncokretovog 

meda 

Prvo što smo primetili jeste da je med već počeo da se kristalizuje, što je pravi pokazatelj da je med čist i prirodan. Bagremov i lipin med imaju dosta bleđu boju, dok suncokretov ima jaku žutu boju. Takođe i ukus i miris suncokretovog je nešto intenzivniji od druga dva. Moj lično je oduvek bio omiljeni med od lipe, možda malo pristrasno, jer inače obožavam lipu i nema mi veće radosti od mirisnih prolećnih večeri za vreme njenog cvetanja. Pa onda čaj od lipe, sa lipinim medom, mmmmm! Ili sveža limunada sa malo meda! :)

IMG_1740.jpg

Pored preukusnog meda, oduševilo nas je pakovanje! I med i rakija stigli su u divnim kutijama, koje i posle pređenog puta neodoljivo mirišu na drvo! A pritom je sve rađeno ručno! Na kutijama su ispečatirane poruke:

IMG_1647 - Copy.jpg

Doktor pomaže, priroda leči.

Ovo je pravi domaći proizvod. Napravljen sa puno truda i ponosa. Verujemo da je svetu potrebno više ovakvih proizvoda, zato hvala što birate i podržavate domaće. Uzdravlje!

Kutije se otvaraju kliznim poklopcem, koji je zapečaćenj voskom. Voštani pečat ima i svaka flašica rakije. Najzanimljivije od svega (da, postaje još zanimljivije!) kutije se mogu transormisati u police. Možete ih postaviti negde da stoje ili okačiti na zid. Takođe svaka flašica i teglica meda imaju svoju posebnu etiketu. 

IMG_1715 - Copy.jpg

Spoljna etiketa na kojoj je ista poruka kao na drvenoj kutiji i jedna ispod nje na kojoj je ručno ispisana vrsta rakije i meda, kao i godina proizvodnje, zajedno sa kontaktima proizvođača.

Ali da se ne lažamo, ne pijemo samo čajiće i limunade, pa tako volimo da probamo i pravu domaću rakiju! :) 

IMG_1706 - Copy.jpg

Kao što smo već rekli, probali smo njihovu rakiju od breskve, dunje i šljive. Sve tri rakije su prepek, pa samim ti ni aroma nije toliko jaka, ali možete ih lako prepoznati po mirisu. Najmirisnija i meni omiljena je dunja, dok se Nenadu najviše svidela šljiva. Pored interesantnih detalja koje smo vam već otkrili, tu je i naziv rakije na vrhu plutanog čepa. 

IMG_1700 - Copy.jpg

Pored njhovih ukusnih i zdravih proizvoda i divnog pakovanja, Vladu, Ljilju, Filipa i Vericu izdvajaju njihova ljubaznost i ljubav prema tome što rade! :)

Ako ste zainteresovani za njihove proizvode, možete ih pronaći na 

Instagram-u: @tristoposto

Facebook-u: Tristo posto