Plantica

Znate za one malene biljke koje su počele sve više da se pojavljuju na tanjirima mnogobrojnih restorana? Reč je o mikro bilju.

Danas vam predstavljamo proizvođača koji nosi naziv "Plantica", a iza kojeg stoje Miroslav, Irena, Milica i Sara Milunović i Ilija Savić, iz Beograda

IMG_3769.jpg

Kako ste došli na ideju da počnete da se bavite uzgajanjem ovih karakterističnih biljaka
priča?
Zanimljivo, početak je bio više savetodavan, pošto sam odlazeći u selo Kamenare u blizini Kruševca uvideo da je vreme stalo i da prijatelji u selu rade kulture kao i pre 30 godina, kao i da nema novih ideja. Pokušao sam sa prijateljem da pronađem nešto što bi mu možda bilo blisko, a drugačije. Našao sam nekoliko kultura koje su deficitarne na tržištu i to mu predstavio. Prošlo je nekih 6 meseci, dobio sam poziv u kojem mi je saopštio da bi voleo da proba “one moje začine”, ali da on ne zna ništa o tome i ako bih ja mogao da pogledam na “onom internetu” kako se to radi, pa će on da proba. Pošto sam shvatio da ako zeliš nekome da pomogneš iskreno, onda moraš potrošiti svoje vreme i približiti mu proizvodnju do razumevanja. Tako sam prionuo na literaturu, internet pretraživanje, isčitavanje svih mogućih tekstova, satima i satima gledao video klipove. Radio sam toliko dok meni nije sve postalo jasno, a inače sam u to vreme bio totalni laik kada je reč o poljoprivredi. A onda se desilo pravo čudo, čovek koji ima otpor od poljoprivrede, postaje fanatik i tada kreće sve. Brzo sam shvatio da je meni itekako stalo do tih biljaka i njihove proizvodnje i da ako zelim da taj posao uspe, moram da se aktivno uključim u njegovu realizaciju, to je bio taj februar 2015.godine. Na početku smo krenuli sa začinskim biljem u saksijama, sa namerom da ih prodajemo u sezoni na pijacami i slično, ali su se ideje širile, tako da smo na samom početku krenuli u tom pravcu. Pošto sam ja preduzetnik već 25 godina, nije mi se sviđao način poslovanja, jer nije bilo sigurnosti, sezona je kratko trajala, a ja sam želeo da napravimo kontinuitet I da obezbedimo stalne kupce. Što je najzanimljivije, prijatelj zbog kojeg sam sve ovo i pokrenuo, odustao je posle nekoliko meseci, jer nije imao vremena da se posveti tom poslu, jer je imao previse obaveza oko poljoprivrede 20-tok veka. Tako da sam ostao sam sa svojom idejom i sa velikom željom da ona uspe. 

IMG_3742.jpg

Koji su vaši proizvodi? 

Mikro Bilje: Amaranth Red, Amaranth Green, Brokoli, Kelj, Keleraba Becka Plava, Crveni Kupus, Cress, Mustard White, Rotkva Daikon, Grasak, Bosiljak Genovese, Bosiljak Ljubicasti, Rukola, Korijander, Cvekla Detroit. 

Zacinsko Bilje u saksijama: Bosiljak Genovese, Bosiljak Ljubicasti, Bosiljak Grčki, Majcina Dusica, Žalfija, Majoran, Origano, Ruzmarin, Nana Mohito, Nana Margarita, Nana Cokolada, Nana Orange, Matičnjak. 

Proizvod/i koje bi ste izdvojili?

Inače sve vrste koje mi radimo su začinske ili povrtarske kulture (Bosiljak, Rukola, Rotkva, Cvekla, Keleraba, Brokoli, Kelj, Amaranth itd). Zanimljivo je da ima različitih boja (zelena, crvena, ljubičasta, prelamanje više boja). Po izgledu bih svakako izdvojio Amaranth Red Garnet, jer ima jarko crvenu boju i vrlo je primenljiv u dekoraciji. Po ukusu Rotkvu Daikon, prebogata je vitaminima, ima intezivnu ljutkastu notu pri prvom dodiru sa nepcima, ali nije dugotrajnog dejstva (kao chilli) i mustard white ili našu slačicu, koja daje ukus sličan senfu.

IMG_20180626_111634_295.jpg

Na koji način birate šta ćete uzgajati? Postoje li određena pravila u uzgoju, kao na primer vreme koliko mikro biljka raste?

Tržiste i naši kupci diktiraju vrstu proizvodnje, a ona je promenljiva jer dolazi do zasićenja nekom vrstom, pa se mi prilagođavamo njihovim potrebama tako što osluškujemo i razgovaramo sa njima i onda usvajamo nove vrste. Posle 2 godine rada, u mogućnosti sam da to predvidim i unapred ponudim neku novu vrstu. Postoje pravila oko prizvodnje, a zavise od brzine klijanja i rasta pojedinačne vrste. Kreće se između 6 i 12 dana, a proizvodnju planiramo tako što uračunavamo dane rasta sa danom isporuke. Kada vam ovo kažem, izgleda logično, ali ne i jednostavno. Kada radite 15 vrsta, a isporuke radite 6 dana u nedelji, dolazi do zabune, zato precizno planiramo sadnju i striktno se držimo unapred određenog plana.

Šta vaše proizvode čini posebnim?

Hidroponika je navodnjavanje, što znači da preko vode hranimo koren i da nema dodir sa zemljom. Ja koristim kamenu vunu kao podlogu, a prednost je što biljka direktno dobija sve što joj je potrebno za prihranu i nije moguće da se razloži. Kamena vuna je PH neutralna, apsolutno oslobođena od svih štetnih organizama koji postoje u zemlji, manje je podložna bolestima, duže zadržava vlažnost. Sami proizvodi su sanitarno ispravni, mogu se koristiti bez pranja, jer je proizvodnja u strogo zaštićenim uslovima.

 

Možete ih pronaći na

Instagram-u: plantica_mikrobilje

Facebook-u: Plantica

Osmeh Orasi