Moje gnezdo pasta

Verovatno ste već primetili da smo veliki zaljubljenici u paste… Veoma je jednostavna za pripremu i može se dopuniti mesom, povrćem, sosom i čak samo sa malo ulja i soli… može biti gurmanska, vegeterijanska, veganska, slatka, slana… Ali, svakako, kao najbolja osnova je uvek domaća pasta. Ovoga puta probali smo “Moje gnezdo“ testenine - divne, mekane, pune i preukusne! Pored divnog i jednostavnog ukusa, ono što ovaj proizvod izdvaja je i njegovo pakovanje.

2018-10-02 07.01.48 1.jpg

Pričali smo sa Sanjom Milosavljević, da bi smo saznali nešto više o proizvodu. Ona nam dolazi iz Beograda i stoji iza domaće ručno rađene testenine “Moje gnezdo”.

Pitali smo je odakle ideja za ovako presladak naziv samog proizvoda i koja je priča iza svega.

Testenine su dobile baš to ime jer se nakon razvlačenja svijaju u gnezda i ostavljaju da se suše.

A, moja priča je vrlo jednostavna. Jednog dana sam dala otkaz u firmi u kojoj sam radila. Pre toga sam se konsultovala sa suprugom da li možemo da živimo samo od njegove plate neko vreme dok ne nađem novi posao. Već tada se zapravo javila želja da pokušam da izgradim nešto svoje. Kako nisam želela da učim neke nove veštine, na primer da programiram ili šijem, odlučila sam se da pokušam sa proizvodnjom domaće, ručno rađene testenine, jer je to nešto što znam da radim. Sa druge strane, želela sam da uradim ono na šta nas vrlo često pozivaju, a to je da izađem iz “zone komfora”. Po prirodi sam zatvorena i povučena osoba, a bavljenje privatnim poslom od vas zahteva da razvijate različite veštine, od komunikacije do pregovaranja. I tako sam počela. Prvi kupci su bili ljudi iz mog neposrednog okruženja, a onda se preporukom mreža kupaca povećala, tako da sam na kraju registrovala firmu i iznajmila radionicu u koju sam prenela proizvodnju iz kuhinje koja je postala premala. Pre nego što sam počela da plasiram proizvod na tržište, uradila sam analize u Institutu za javno zdravlje “Batut” i testenine su ocenjene kao ispravne, zdrave i visokokvalitetne, što me je dodatno ohrabrilo.

Takođe smo pitali šta njene proizvode čini posebnim i da li bi neki izdvojila.

“Moje gnezdo” testenine se izrađuju ručno, od zamesa do pakovanja. Svaka trakica testenine prođe kroz prste. U izradi koristim sirovine domaćeg porekla i testenina se proizvodi na tradicionalan način. Ne sadrži aditive, soli, šećere, veštačke boje i arome, ni učvršćivače. Testenina se dodatno nutritivno obogaćuje spanaćem, cveklom, sipinim crnilom, kurukumom, gljivama ili začinskim biljem. Pored pšeničnog brašna, za proizvodnju testenine koristim i integralno pšenično i speltino brašno, koja su pogodna za ishranu onih koji se bave sportom, ili iz nekog zdravstvenog razloga ne mogu da konzumiraju belo pšenično brašno.

Ja volim sve testenine “Moje gnezdo”. Svaka vrsta je i nastala kao odraz onoga što ja volim. A ako bih morala da izdvojim, to bi bila testenina “Moje gnezdo” od pšeničnog brašna, jaja i sipinog crnila jer neodoljivo podsećaju na more i testeninu od speltinog brašna jer volim orašasti ukus te stare sorte pšenice.

Za kraj, Sanja nam je poručila:

Zdrav život leži u balansu. Prvenstveno uma, emocija i tela. Po mom mišljenju, zdrava ishrana podrazumeva raznovrsnu ishranu koja obuhvata sve grupe namirnica, bez izuzetaka. Namirnice treba pravilno kombinovati kako bi se dobila potrebna energija za svakodnevni život ali i da bi se zadovoljile potrebe za ukusnom hranom.

Naš recept sa Moje gnezno taljatelama možete naći ovde.

IMG_4599.jpg
Osmeh Orasi