Kako iskoristiti ljuske od jajeta - no waste

Da li bacate ljuske od jajeta?

Pokušaćemo da vam pomognemo da nađete način koji vam najviše odgovara za njihovo iskorišćavanje.

IMG_5111.jpg

1) Kompostiranje

Ukoliko imate uslove za kompostiranje, ljuske od jajeta će znatno obogatiti zemljište u kojem se razlažu ostaci hrane.

2) Dodatak ishrani kokama

Ukoliko imate živinu, sigurno ih već koristite za njihovu iskrenu. Ako ste novi u njihovom uzgajanju, evo ideje kako da dopunite ishranu kokama.

2) Dohrana sobnom cveću

Dodajte sitno izmrvljene ljuske od jaja sobnom cveću. Obogatiće njegovu zemlju potrebnim vitaminima. Možete ih pomešati sa usitnjenom korom od banane i ostatkom soca od kafe.

3) Dohrana paradajzu i paprici

Ovim biljkama nikada nije dovoljno kalcijuma, tako da možete izmrvljene ljuske staviti u zemlju prilikom sadnje ovih biljaka ili u proleće posuti zemlju istim.

4) Organski tečni kalcijum

U teglu stavite samlevene ljuske od jajeta (debljine oko 3 prsta) i prelijte jabukovim sirćetom (do polovine tegle. Ostavite oko nedelju (do dve dana) da smesa stoji i mešajte svaki ili svaki drugi dan, dok se ljuske ne razlože.

5) Dodatak ishrani pasa

Mlevene ljuske stavite psima u hranu za dodatne vitamine.

6) Hrana za ptice

Dodati mrvljene ljuske hrani za ptice u hladnim zimskim danima.

7) Protiv puževa

Izdrobljene ljuske se koriste kao odbrana biljaka u bašti od puževa.

8) Rasad proklijalog semena

U polovinu ljuske od jajeta stavite zemlju (na dno izbuđite rupu, radi drenaže) i u nju posadite seme. Kada proklija, zajedno sa ljuskom prebacite seme u zemlju. Ljuska će se vremenom razložiti i pružiti dodatne vitamine semenu.

9) Sredstvo za ribanje

Umesto žice za sudove i teških hemikalija, pospite mesto koje želite da očistite mrvljenim ljuskama i sirćetom, pa ribajte ručno sa rukavicama ili sunđerom, krpom ili četkom.

10) Piling za telo

Ljuske od jajeta samleti u prah, pomešati sa medom i mlekom, da se dobije odgovarajuča smesa i koristite kao piling za telo.