Rush Stuff / Pleteni Proizvodi

IMG_5236.jpg

Uvek volimo da naiđemo na nove domaće proizvođače, kvalitetne proizvode, a posebno one ručno pravljene.

Danas vas upoznajemo sa Majom i Pavlom, ljudima koji izrađuju proizvode od rogoza.

IMG_5274.jpg

Zdravo, mi smo Pavle I Maja!
Pavle je iz Zrenjanina, a Maja iz Beograda. Upoznali smo se u Beogradu na sajmu rukotvorina, zaljubili se, i zajedno nastavili Pavlovu porodičnu tradiciju proizvodnje predmeta od rogoza.

Ime „Rush Stuff / Pleteni Proizvodi“ je nastalo pre godinu dana, kada smo odlučili da reorganizujemo brend. Pre toga smo se deset godina zvali „Metiko“ jer smo imali i proizvodnju metli. Međutim, rogoz se pokazao kao zanimljiviji za tržište. Izbacili smo metle, ostali smo na rogozu, i hteli da predstavimo zvučnije.

Asortiman naših proizvoda je dosta veliki jer rogoz ima široku primenu, ali ono što najviše pravimo i po čemu smo najpoznatiji su papuče, torbe, poslužavnici. Oprobali smo se i u pozorišnoj umetnosti, gde smo radili kostime za predstave, paravane za banje i restorane, dekorativne tanjire za kafice, kolevke za bebe. Sirov materijal isporučujemo za podlogu kućnim ljubimcima. Do skoro smo radili i nameštaj sa pletenim sedećim delovima od rogoza, ali trenutno radimo samo sa kanapom. Restauriramo stolice za klijente na kojima je oštecen kanap i radimo po originalnom šablonu, vraćajući im prvobitni izgled i sjaj.

Ideja je potekla od Pavlog pokojnog oca i strica. Porodično su svi pravili papuče, a majka je šila lica za papuče. Kada su otišli za Beograd da studiraju ekonomiju, prodavali su papuče u Balkanskoj ulici, na maloj tezgi, da bi plaćali stanarinu. Vratili su se u Zrenjanin, zaposlili se u struci, i tako su papuče ostale po strani, sve dok se Pavlov otac nije penzionisao, i opet iz hobija počeo da se igra sa rogozom. Proširio je tada svoj asortiman i na torbe. Zajedno sa Pavlovom mamom koja je aktivno učestvovala u pravljenju papuča i torbi, išli su na sajmove rukotvorina i osvojila mnogobrojne nagrade i priznanja. Pavle i Maja su nastavili proizvodnju i borbu!

Proizvode čini posebnim ručna i kompleksna izrada. Svaki segment proizvodnje, bilo kog proizvoda podrazumeva minimum upotrebe alata i maksimum upotrebe sopstvenih ruku. Time gubimo na vremenu ali dobijamo na kvalitetu. Teško je to naplatiti u realnoj vrednosti, ali uspevamo da pronađemo balans. Ne možemo mnogo da proizvedemo, a i ne razumeju svi ovu vrstu umetnosti. Rogoz je specifična biljka i ne može da se namotava na kaleme kao kanap, nego se ručno ljuska pa plete. Ovako dobijamo više debljina za različite proizvode. Imamo slobodu da nismo ukalupljeni, pa mušterijama možemo da pravimo porudžbine po željenim dimenzijama.
Od naših proizvoda izdvojili bi papuče od rogoza, neobičnog izgleda. U početku, dok se ne naviknete, prvih sedam dana, osećaj je neverovatan, kao da hodate po kamenčicima na plaži. Mislite, sve vas nešto žulja, a u stvari to vas papuče masiraju. Pospešuju cirkulaciju i formiraju se prema stopalu koje ih nosi. Mogu da se kvase, i što ih duže nosite postaju sve mekanije i udobnije.

Možemo još napomenuti to da je Pavle glavni u radionici i proizvodnji, da je Maja zadužena za marketing, ali po potrebi dotrči u radionicu u pomoć. Ovo je sada postao naš život i naš vazduh, naša poslovna priča u kojoj se volimo i dopunjujemo, naš privatni život satkan od poslovnih obaveza. Sve se izmešalo, ali da je drugačije, ne bi bilo zanimljivo i dinamično!

IMG_5261-2.jpg

Njihove proizvode možete pronaći na:

Njihovom blogu
Instagram-u
Facebook-u