Snežanina pita - Dizni recepti

Ovim tekstom započinjemo Dizni ediciju recepata. Moram da vam kažem da je blog zapravo i nastao zbog ovoga. Jedan dan sam, kao veliki zaljubljenik u hranu i crtaće, čačkala nešto po netu i palo mi je na pamet da li je neko pokušao da napravi ”grey stuff” iz Lepotice i zver. Sledeća misao je bila da izeksperimentišem i pokušam ja da napravim, ali mi je bilo bezveze da ne podelim to sa svetom i… to je bila prva iskra za stvaranje bloga. :)

IMG_4012 ps.jpg

Dakle, biće i toga, ali prvi na redu nam je recept za Snezaninu pitu. Naša je malko drugačija. Prva i osnovna razlika je ta što je Snezana imala ptice da joj pomažu, a mi smo se sa našim testom mučili sami. A druga stvar je što je njena pita “goosebery pie“, odnosno pita sa ogrozdom. Žena je živela u šumi i ogrozd je mogla da nađe kako god, a mi za njega nismo ni čuli. Zato smo našu pitu punili višnjama, što je sigurno, sigurno.

Snow-White_pie.jpg

Sastojci:

400g brašna
200g maslaca
1 jaje
1/2 kašičice soli
2 kašike šećera
60-100ml hladne vode

oko 200g višanja
oko 150g šećera

Priprema:

U brašno umešati so i šećer, pa dodati umućeno jaje. Izmešati, pa dodati puter direktno iz frižidera, a zatim dodavati vode. Treba procetini koliko će vam vode biti potrebno, a da testo ostane tvrdo i da se rasipa. Tek ćete ga mešenjem sjediniti. Kada ste umesili testo, podelite ga na dva dela i malo ostavite za natpis na piti.
Koristili smo smrznute višnje, koje su malo stajale van frižidera pre pripreme. U tiganj ili šerpu stavite višnje i šećer, na najjaču vatru i mešajte dok ne dobijete gustu smesu, kojom ćete filovati pitu.

IMG-07db717b9142140ad6d95ed88e80d003-V.jpg

Jedan deo pite razvucite na dno pleha za pitu, stavite sos od višanja, pa razvucite drugi deo testa i preklopite pite. Čačkalicom napravite rupice, koje će propuštati vazduh. Ostatkom testa formirajte slova i zalepite ih odgore.
Pecite pitu na 200 stepeni 20 do 30 minuta.

Uživajte!