Drakulin zamak, Bran - Transilvanija II deo

Koliko znate o grofu Drakuli i zamku koji se smatra njegovim?

Zamak Bran

Zamak Bran

Deo našeg putovanja po Transilvaniji je, naravno, podrazumevalo i ovo mesto. Poznato je kao Drakulin zamak, ali pravi naziv mu je zamak Bran i nalazi se u istoimenom mestu.

Od graničnog prelaza Vatin (kod Vršca),  udaljen je 483km, i nalazi se u južnom delu Transilvanije.

Bran je malo turističko mesto, puno predivnih starih kućica i novih hotela koji su uređeni u istom stilu.

095.jpg
093.jpg

Po samom dolasku, potražili smo mesto za doručak. Oko zamka se nalazi svega par restorana i pekara. Hteli smo negde da sednemo jer je bilo hladno, a cene su svuda bila malo više, pa smo ušli u onaj koji nam se činio najzanimljivijim - Galeria Bran. Nismo se pokajali! Ambijent je bio odličan, kao i sam doručak.

20180207_105151.jpg

Cene:

Omlet sa povrćem i šunkom - 18 leja (460 din.)
Dva jaja na oko i 2 parčeta slanine - 14 leja (350 din.)
Negazirana voda - 6 leja (150 din.)

Osoblje u restoranu:

- ljubazno i profesionalno
- govore engleski jezik

Kada smo zbrinuli stomake, krećemo u zamak. :)

Ispred ulaza u zamak nalazi se mala pijaca, na kojoj možete nači razne suvenire, sireve i suhomesnate proizvode. Mi smo kupili magnet koji je koštao 5 leja (130 din.).

Na šalteru za prodaju karata dočekala nas je ljubazna starija gospođa, koja nam je, pored redovne ulaznice, ponudila i dodatne karte za sobu u kojoj se nalaze sprave za mučenje.
Cena ulaznice je 40 leja po osobi (1000 din.), a za ulazak u sobu za mučenje se doplačuje još 10 leja (250 din.).

Sa desne strane se nalazi Kućica za čaj i iza nje malo jezero, a ispred nas se pruža put prema zamku.

100.jpg
104.jpg
Ulaz u zamak

Ulaz u zamak

Zamak je provobitno sagrađen 1212. godine od strane Tevtonskih vitezova, ali su ga Mongoli razorili 1242. godine. Tada se nazivao Dietrichstein ili Törzburg na Nemačkom, Törcsvár na Mađarskom i Turciu na Rumunskom. Zatim, 1377. godine Saksonci na istom mestu započinju gradnju novog zamaka, uz dozvolu tadašnjeg kralja Lajoša I Anžujskog. Tada zamak dobija naziv Bran (što potiče iz turskog jezika i znači kapija) i prvi put se pojavljuje u pisanim izvorima. Gradnja je završena 1388.

1407. godine Sigmun Luksemburški, kao znak lojalnosti, predaje zamak svom savezniku vlaškom knezu Mirči Starijem (deda Vlada Cepeša - grofa Drakule).
1410. godine Sigmun Luksemburški osniva tajno društvo „Red zmaja“, koje je osnovano da bi branilo hrišćanstvo od najezde Osmanlija.
U Red 1431. ulazi Vlad II, sin Merče Starijeg (otac Vlada Cepeša) i dobija nadimak Dracul, što znači zmaj. 
Iste godine vojvoda Vlad II Drakul je dobio sina - Vlada III. Vlad III je, kao naslednik oca, dobio nadimak Drakula, jer prema starorumunskom jeziku sufiks „-ea“ označava „sin/ćerka od“.
Vlad III je kao mali, zajedno sa svojim bratom Raduom poslat kao taoc osmanskom sultanu. Iako je učio turski jezik i bio vaspitavan po turskim pricipima, smatra se da je od malena planirao svoju osvetu. Proučavao je užasne metode mučenja i nabijanje na kolac... Vlada su vratili nazad, ali brat je ostao kod Osmanlija, pa se čak kasnije i borio protiv njega za vlast. Kada se Vlad vratio u svoju državu, borio se za istu na najsvirepije moguće načine. Zastrašivao je svoje protivnike tako što bi zarobljenike nabijao na kolac i uzdizao ih na sred trga. Zato je pored nadimka Drakula, dobio i nadimak Cepeš, odnosno
Țepeș, što znači nabijač.
Iako je bio poznat po svojoj svirepoj vladavini, njegov narod ga je voleo i cenio, jer se svim silama trudio da ga zaštiti i pomogne najsiromašnijima. Uostalom, grof nije bio ništa strašniji od ostalih vladara tog vremena, samo je imao previše neprijatelja, kojima je bilo u interesu da svaki njegov čin prikažu mnogo gorim nego što je bio.
 

Za Vlada Cepeša ne bi se ni znalo toliko izvan Rumunije, da ga nije proslavio čuveni pisac Bram Stoker. Znamo da je on bio inspiracija za Stokerovog Drakulu, iako je su potpuno izmešane istorijske činjenice i Stokerova slobodna interpretacija. Istorijske činjenice iz ovog književnog dela su, zapravo vezane za Vlada II, pa je tako i poznati crni plašt sa crvenim okovratnikom preuzet kao odevni predmet „Reda zmaja“.

Zanimljiva stvar je da Grof Drakula zapravo nikada nije imao u posedu ovaj zamak, nego je u njemu boravio samo dva puta u kratkom vremenskom periodu. Razlog zašto je ovaj zamak poznat kao Drakulin zamak je isključivo turistički marketing.

110.jpg
114.jpg
123.jpg
Vrata tajnog prolaza koji vodi od prvog do trećeg sprata

Vrata tajnog prolaza koji vodi od prvog do trećeg sprata

Stepenište tajnog prolaza

Stepenište tajnog prolaza

Treći sprat - soba za odmor

Treći sprat - soba za odmor

Zvona za anđele na terasi zamka

Zvona za anđele na terasi zamka

138.jpg
Pogled sa terase u dvorište

Pogled sa terase u dvorište

177.jpg
153.jpg

1920. godine, zamak Bran postao je rezidencija rumunske kraljevske porodice. Mnogo bitnija, a mnogo manje poznata ličnost koja je živela u ovom zamku bila je kraljica Marija od Edinburga (Regina Maria a României).

mar2.jpg

Rođena je u Kentu, kao unuka britanske kraljice Viktorije. Udala se 10. januara 1893. za rumunskog princa Ferdinanda, koji je svog strica nasledio 10.oktobra 1914. godine, pa je Maroja postala kraljica supruga. Imali su šestor dece.

Regina-Maria-la-18-ani.jpg


Kada je započeo I svetski rat, kraljica Marija je volontirala kao medicinska sestra i pomogala vojnicima i bolesnim ljudima. Mimo kraljice supruge, proglašena je kraljicom Rumunije, 15. oktobra 1922. u mestu koje se zove Alba Julia.
Bila je višestruko umetnički nadarena - slikala je, imala je dara za uređenje enterijera i pisala je poeziju, kratke priče i predstave, pa je tako napisala i svoje memoare „Priča mog života“.
Preminula je 18. jula 1938. godine, a krunu su nasledili njihovi potomci, unuk Mihail, sin Karl II i ponovo unuk Mihail.

Zamak smo napustili puni utisaka i zaista preporučujemo posetu istom!

 

Osmeh OrasiComment