Hlebići od speltinog brašna sa suvim kvascem

Pre neki dan nam je stiglo sveže brašno od spelte, te smo ga brže-bolje iskoristili za razne recepte. Ovde ćemo podeliti sa vama recept za mekane i mirišljave speltine hlebiće, a možete pronaći i recept za američke palačinke sa kokosom i borovnicama.

Brašno nam je stiglo od porodice Jokić, o kojoj više možete pročitati ovde.

Spelta je super zdrava i toliko lagana za stomak... Ja već neko vreme pokušavam da pronađem odgovarajuće brašno, koje neće smetati mom želucu i nije mi baš išlo od ruke. Iako mi uglavno testa i peciva smetaju, nikako ne mogu da ih se odreknem, jer sam veliki ljubitelj. I eto, konačno sam pronašla brašno od kojeg je moj stomak miran, a testa su mekana i bez problema uspevaju.

IMG_1192.jpg

Sastojci:

2 velike šolje Spelta Jokić speltinog mekog brašna + malo manje od jedne šolje
kesica suvog kvasca
1/2 šolje toplog mleka
1/4 šolja tople vode
kašika maslinovog ulja
1 jaje
kašičica soli
prstohvat šećera

malo maslaca

Postupak:

Pomešajte 2 šolje brašna, suvi kvasac, so i šećer i dobro izmešati žicom za mešanje.  Zagrejte mleko, u koje ste dodali vodu, da bude toplo. Ne sme biti ni hladno, ni vrelo, jer hladno neće aktivirati kvasac, a vrelo ga mođe uništiti. Kada ga skinete sa ringle, dodajte kašiku maslinovog ulja. Sve dodajte u brašno, pa dodajte jaje i umesite retko testo. Ostavite na toplom mestu oko sat i po vremena da nadođe. Nakon toga premesite testo sa dodavanjem preostalog brašna. Ostavite ga još 10-ak minuta, pa ga posle toga podelite na 10 delova i oblikujte u loptice. Za pečenje će vam trebati manji pleh, u koji ćete staviti pek papir ili, kao što smo mi radili, staviti malo ulja i brašna, da se ne bi zalepilo. Poređati u pleh i staviti od gore vrlo malo maslaca. Peći na 200, dok ne porumene.

Prijatno!