Popaj palačinke (palačinke od španaća)

Iako volim prvo da objavim recept, pa tek onda sliku na Instagramu, juče sam bila toliko nestrpljiva da ih podelim sa vama, pa ste i vi isto tako odreagovali i sada nestrpljivo čekate uputstva za pripremu.

IMG_2119.jpg

Dugo sam već planirala da ih napravim, ali sam mislila da ću sigurno nešto zeznuti, da će to biti samo jedan veliki fijasko i da ču se na kraju samo razočarati, pa sam sve nekako odlagala da probu ovih palačinki. Zapravo je zaista lako napraviti. Faktički se samo doda kuvani iblendirani španać u smesu za palačinke. Pritom su zaista jako ukusne, vazdušaste i mekane. Ko nije ljubitelj španaća, možda mu se baš i neće dopasti, jer se malo oseti njegov ukus, ali mi ga baš volimo, tako da nam nije smetalo. Mada mi smo stavili dosta, tako da možete ubaciti manje u smesu, ako želite samo da ih obojite.

IMG_2116.jpg

Sastojci:

2 šake španaća
2 jaja
kašičica praška za pecivo
oko 100g brašna
250ml vode od kuvanja španaća ili mleka
3 kašike gustog jogurta
prstohvat soli
prstohvat šećera
malo ulja ili maslaca za pečenje

Postupak:

U ključalu vodu potopite dve šake španaća. Nemojte ga prekuvati, jer će izgubiti lepu zelenu boju, kuvajte 2-3 minuta. Kada se skuva, procedite ga (ali sačuvajte vodu) i izblendirajte u blenderu. Dobićete smesu kao za smoothie, koju ćete sipati u neku posudu. Sada u blenderu izblendirajte jaja sa praškom za pecivo, dodajte im nazad smesu od španaća, so i šećer i još malo blendirajte, dok se sve skroz ne sjedini. Smesu sipajte u posudu, pa dodajte brašno, a zatim vodu/mleko i jogurt. Umutite sve i pecite na zagrejanom tiganju. Ja sam pre svake palačinke sipala par kapi ulja. Možete peći na maslacu, zbog punije ukusa.

Uživajte!