Sušeni paradajz na suncu (sun dried tomato)

Kad upeče prvo sunce, osim brćkanja, prvo na pamet mi pada sušenje paradajza. Veoma je jednostavno i brzo. Jedini posao koji imate oko toga je da isečete paradajz i posle ga pokupite u tegle. 

IMG_3288.jpg

Prvi put sam se srela sa njim u Novom Sadu u restoranu na Petrovaradinu, gde su nam poslužili hleb sa sušenim paradajzom i maslinama. Bila sam oduševljena! Pošto u to vreme još uvek nisam jela paradajz (o da, ni ja, ni Nenad nismo voleli paradajz do skoro), mislila sam kako bih sušenom sigurno dala šansu. Ali kod nas je tek počeo da se prodaje onaj u teglicama, pa je bio još skuplji nego sada. U stranim receptima sam počela da nailazim na sastojak "sundried tomato" i shvatila da se on zapravo suši na suncu! Tako sam počela potragu za tehnikama sušenja i shvatila da je vrlo, vrlo jednostavno. 

Ja sam ovog puta imala samo jedan i po dan da obavim sve to, tako da sam paradajz sekla baš, baš tanko da se što pre osuši, ali ako vi imate više vremena, secite ga na 4 ili 6 delova, zavisno od veličine. Ukoliko koristite čeri paradajz, secite ga na pola. 

Dakle, operete i prosušite ga, isečete i istisnite malo višak tečnosti iz sredine, da bi se brže osušio. Posolite ga i poredjate na tacne, plehove ili čak na pek papir, ukoliko ne duva vetar i stavite negde gde će biti direktnog sunca. Proverite prognozu pre nego započnete proceduru, jer vam ne vredi ako je oblačno ili promenjljivo, niti ako je jedan dan sunčano, a drugi dan loše vreme. Znači morate imati potpuno sunčano vreme. 

Ovaj koji smo mi sada pripremali se osušio do uveče, jer je, kao što sam rekla, bio jako tanak. Veći komadi će se sušiti 2-3 dana ili na baš visokim letnjim temperaturam 1-2 dana. Kad su gotovi, jako lepo mirišu, kao kuvani paradajz. 

Nakon što se osuše, stavite ih u teglu, dodajte začine po želi i nalijte uljem po želji.

Mi smo sada stavili maslinovo ulje, so, biber u zrnu, suvi peršun i pola kašičice sirćeta.

IMG_3301.jpg

Uživajte!

Osmeh Orasi