Džem od jagoda

Ove godine smo prvi put probali prave, domaće jagode. Dosta su sitnije od kupovnih, kao maline, mada je to možda takva sorta... Ali su neuporedivo lepše, ukusnije i mirisnije. Zato je i ovaj džem takva divota! :D

2018-06-19 10.26.43 2.jpg

5 kg jagoda
1,5 kg šećera
1 limun

Jagode očistiti od peteljki i dobro oprati. Ako su jagode krupne, iseći ih na polovine ili četvrtine, a ako su sitne, možete ih ostaviti cele. Staviti ih u šerpu u kojoj ćete ih kuvati, pa posuti šećerom i ostaviti da odstoje preko noći. Tako će jagode pustiti svoj sok i džem će biti ukusniji. Povremeno promešajte.
Ujutro, jagode izgnječiti, ili ako su čvršće, izblendirajte. Ako ih blendirate, nemojte napraviti kašu, već neka ostanu komadići.
Ovako pripremljenu masu, staviti na vatru, na najjaču temperaturu, dok ne provri. Kada provri, smanjite temperaturu, i uz lagano mešanje, kuvajte džem.
Džem se kuva dok se ne zgusne. Da bi ste proverili da li se džem dovoljno zgusnuo, povremeno izvadite malu količinu na tanjir i ostavite da se ohladi. Kada je džem hladan, moći ćete da proverite da li je odgovarajuće gustine.
Na samom kraju dodajte sok od jednog limuna, pa ukuvajte još malo.

Uživajte u džemu od jagoda!

Osmeh Orasi